IMG_8276

Datuk Ismail berkopiah kelabu

Sebenarnya apabila dijemput hadir dan mengisi program dalam majlis mereka sabtu lalu di Wisma MUIS, tidak jelas adakah terdapat tazkirah untuk mereka yang hadir.

Semahunya, saya ingin mengisi program dengan sedikit santapan rohani, bukan semata-mata jasmani dengan jamuan berbuka dan moreh saja.

Saya sendiri hadir kira-kira 10 minit menjelang maghrib, sementara warga SPANS belum begitu ramai. Sesudah maghrib pula mereka merancang makan berat. Fikir saya, bilakah tazkirah akan diadakan.

Ketika makan, banyak yang dibualkan khususnya bersama Pengerusi SPANS Datuk Hj Ismail Ag Besar yang sudah saya kenali sejak zaman sekolah lagi.

Secara umumnya beliau banyak membantu saya khususnya dalam perkhidmatan awam dan juga memberi nasihat dan perangsang dalam mengadakan aktiviti dakwah dan kemasyarakatan. Beliau juga sering memberi sumbangan dalam bentuk kewangan dan material dalam program yang kami diadakan.

Beliau ada menceritakan kurang senangnya dalam satu majlis berbuka puasa di tempat lain sebelum kami bertemu malam itu, kerana di dalam majlis tersebut tiada tazkirah.

Itu satu peluang baik saya mencari ruang menyampaikan tazkirah.

Beliau juga jujur bercerita tentang keadaan masjid negeri kini serta cabaran-cabaran yang berlaku. Beliau adalah pengerusi JK masjid sejak 4-5 tahun lalu.

Saya tidak berhasrat menceritakan itu semua melainkan beliau mengharapkan pentadbiran masjid bangkit dengan aktiviti yang rancak seperti mana zaman Ust Nahar memimpin dahulu.

Beliau mengakui kesuraman itu kini.

Selesai solat isyak, tarawih dan witir, saya mengambil masa untuk menyampaikan tazkirah selama 10 minit.

Majlis berakhir dengan jamuan moreh sekitar 9.15 malam. Kami turun bersama dan beliau menceritakan beberapa harapannya terhadap saya.

Adalah.