1) Dinamakan witir (ganjil) kerana ia diakhiri dengan satu rakaat, berbeza dengan solat-solat yang lain.

2) Solat witir adalah salah satu solat sunnat yang muakkad, yang terikat dengan waktu. Ulama’ Hanafi pula berpendapat witir hukumnya wajib.

3) Waktu mendirikannya ialah selepas solat isyak dan berakhir dengan terbit fajar. Yang paling afdhal ialah melewatkannya sehingga ke akhir solat malam.

Sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah telah membantu kamu dengan satu solat yang lebih baik bagi kamu berbanding harta yang banyak, iaitu solat witir. Dirikanlah di antara solat isyak sehingga terbit fajar” (HR Abu Daud, Ibnu Majah & at-Tirmizi)

4) Keadaan itu dilakukan sekiranya seseorang itu mengharapkan dapat bangun pada akhir malam. Jika dibimbangi tidak dapat bangun, maka dirikanlah witir selepas solat isyak dan sunnat ba’diyah isyak.

5) Sekurang-kurang witir ialah satu rakaat tetapi makruh melakukan dengan bilangan tersebut. Sekurang-kurang rakaat yang sempurna ialah 3 rakaat dengan didirikan 2 rakaat kemudian 1 rakaat.

6) Jumlah paling sempurna ialah 11 rakaat dengan memberi salam pada setiap dua rakaat. Kemudian diakhiri dengan satu rakaat.

7) Witir dalam bulan Ramadhan disunnatkan dengan berjamaah.

8 ) Sunnat bagi yang witir 3 rakaat agar membaca surah al-`A’la pada rakaat pertama, surah al-Kafirun pada rakaat kedua, dan surah al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Nas pada rakaat ketiga.

9) Menurut mazhab Hanafi dan Hambali, disunnatkan membaca doa qunut dalam solat witir. Ulama’ Syafiiyyah pula menghukumkan sunnat berqunut dalam solat witir pada separuh akhir Ramadhan.

10) Sekiranya solat witir sudah dilakukan pada awal malam, dan kemudian bangun lagi pada akhir malam untuk mendirikan solat sunnat lain, maka tidak perlu lagi mendirikan witir dihujungnya kerana Nabi SAW memerintahkan witir hanya dilakukan sekali sahaja pada setiap malam.

11) Sunnat setelah solat witir membaca : “Subhanal Malikil Quddus” sebanyak 3 kali, dan berdoa sebagaimana yang diriwayatkan oleh Sayyidina Ali :

“‏اللَّهُمَّ إني أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ، وأعُوذُ بِمُعافاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ، وأعُوذُ بِكَ لا أُحْصِي ثَناءً عَلَيْكَ أَنْتَ كما أثْنَيْتَ على نَفْسِك‏”

“Ya Allah, aku memohon perlindungan dengan ridhaMu daripada murkaMu, berlindung dengan kesejahteraanMu daripada siksaMu, berlindung denganMu, aku tidak dapat menghitung berapa banyak pujian untukMu sebagaimana Engkau memuji dirimu sendiri”

Rujukan :

Fiqh al-Manhaji (Fiqh Imam asy-Syafii),  Solat 4 Mazhab, al-Azkar & Fathul Mu’in.