IMG_8241

Pada sebelah petang hingga ke malam, saya bergerak ke Taman Hidupan Liar atau lebih dikenali dengan panggilan zoo Lok Kawi. Tidak jauh dari rumah, sekitar 10 minit sahaja.

Salah satu komponen kawasan ini ialah pejabat Jabatan Perhutanan Kota Kinabalu. Saya pernah ke zoo ini lebih setahun lalu, membawa keluarga melihat haiwan-haiwan liar yang ada.

Kira-kira 40 warga mereka hadir yang datang dari Sipitang, Membakut, Papar dan Kota Kinabalu. Majlis sungkai diadakan di ruang terbuka di balkoni sementara solat dan tazkirah diadakan di bilik mesyuarat mereka yang cantik.

Saya suka dengan susunan program mereka, dimana sebaik berbuka puasa pada 6.20 petang terus disekalikan dengan jamuan berat sehingga pada 6.45 petang didirikan solat maghrib.

Pada jam 7 malam, saya dipelawa mengisi ruang untuk menyampaikan tazkirah sehingga masuk waktu isyak pada 7.30 malam. Saya selesa sekali menyampaikan tazkirah kerana tiada gangguan makan-makan selepas maghrib seperti di kebanyakan tempat.

Tazkirah saya seperti biasa kali ini masih memberi tumpuan tentang pengisian 10 malam terakhir. Tidak lupa saya menyarankan aktiviti tazkirah dan ceramah digiatkan selepas Ramadhan nanti.

Terima kasih Puan Maslinda yang mengatur jemputan dan kehadiran saya, Pak Rahim (Timbalan Pengarah) dan Tuan Hj Ahmad Yusup selaku Pengerusi Badan Kebajikan Islam (BKI).

IMG_8242

IMG_8251

IMG_8262