IMG_7549

Kunjungan terakhir di Negeri Kedah sebelum berangkat pulang ialah ke SMA Nahdzah yang khabarnya kini mempunyai lebih 600 pelajar.

Kami tiba ketika pelajar sekolah sedang bercuti seminggu, sama seperti sekolah lain. Pak guard kehairanan saya masuk sambil kamera menyangkut di leher.

“Saya dari Sabah. Nak ambil gambar”.

“Oh. Di sini ada empat orang Sabah. Tapi semuanya balik bercuti”.

Asalnya saya tidak mengetahui tentang sekolah ini. Tetapi ketika pertama kali melintasi kawasan Kota Sarang Semut untuk ke Pendang, Cikgu Hameed menjelaskan bahawa dahulu inilah sekolah Ust. albelurani.

Saat itu juga hadir minat saya untuk datang sekali lagi ke sekolah berkenaan.

Kami bertemu dengan salah seorang tenaga pengajar di sekolah ini. Ust Azam namanya. Juga lepasan sekolah ini dan bertugas di sini setelah menamatkan pengajian di Universiti al-Azhar pada tahun 2000.

Sekolah Nahdzah juga dikenali dahulu dengan nama Pondok Pak Man, sempena seorang ulama bernama Othman al-Yunusi.

Walaupun sekolah ini bertukar status kepada sekolah agama bantuan kerajaan (SABK), ia kini masih mengekalkan subjek-subjek agama berbahasa arab. Jumlah subjek yang diajar adalah sebanyak 21 mata pelajaran akademik dan agama.

Sepertimana Sekolah Taufikiah, saya turut mengharapkan agar usaha-usaha membawa lebih ramai pelajar Sabah ke sini digiatkan selepas ini.

IMG_7551

IMG_7552

IMG_7557

IMG_7566

IMG_7573

[Terima kasih kepada mereka yang menghantar SMS ucapan selamat berpuasa. Saifulzan Alimin (Kolombong); Amirah Md Fikri (UMS KK); Md Firdaus Ismail (Lahad Datu); Ust Hj Lukman Said (Kaherah); Supt Hj Abd Latif Ibrahim (Istana Negeri); Ustazah Noraini Ag Adi (Sandakan); Norfatinih Salbido (Keningau); Bob (DSelera Catering & Services Likas)]