IMG_6701

Ketika berprogram ke Ranau semalam, saya ada beberapa rancangan lain selepas itu. Sekurang-kurangnya adalah program lain selain ceramah di sekolah.

Saya berhasrat bertemu seorang ustaz @ pendakwah yang telah lama bergiat dalam dunia dakwah ini. Namanya Ustaz Hassan yang berasal dari Kelantan.

Dahulu beliau berkhidmat di Kota Belud dan kemudian beralih ke Ranau. Sudah puluhan tahun beliau di bumi Sabah ini. Hasrat bertemu tidak kesampaian kerana beliau balik bercuti ke Kelantan.

Berehat di Masjid Jamek Kundasang, saya juga berhasrat bertemu keluarga imam masjid di sana. Anak-anak beliau adalah rakan-rakan kami ketika di Mesir.

Ust Suzairy, Ust Fadly dan Ust Nizam, Ustazah Khairunnisa. Nisa pula berkahwin dengan rakan serumah saya di Kaherah Ust Hj Azlan Bakri, orang Lumadan.

Ust Suzairy dan Ust Fadly ketika saya datang ke masjid mereka sedang berprogram di Pusat Latihan Islam (PLI) Kundasang. Ust Azlan pula menyampaikan ceramah di Kem Bina Negara BTN tidak jauh dari rumah mereka.

Nizam pula berada di Kedah dengan isteri yang baru dinikahi. Nisa tengah menunggu detik untuk melahirkan anak ketiga mereka.

Dalam perjalanan pulang, saya teringin singgah di rumah seorang sahabat, Ust Md Khairul Anwar di Nabalu. Ustaz dari Kedah yang bertahan bertugas di kawasan majoriti bukan Islam bersama isteri dan anak-anaknya.

Beliau juga berada di luar kawasan dan hanya balik ke rumah jam 5 petang. Mudah-mudahan lain kali bertemu pula.