IMG_5985

Sabtu tengahari saya berangkat ke Kota Belud.

2-3 hari sebelum ke sana, saya mencari seseorang sebagai teman berjalan dan bersembang, tetapi rakan-rakan yang dihubungi semuanya menolak dan berhalangan.

Akhirnya, saya berserah kepada Allah SWT kerana terpaksa bermusafir sendirian. Saya hanya bimbangkan kalau-kalau saya terlalai, terlelap dalam perjalanan, atau diganggu orang. Mudah-mudahan Allah memudahkan perjalanan saya, demikian bisik hati saya.

اَلله ُ أَكْبَرُ ، اَلله ُ أَكْبَرُ ، اَلله ُ أَكْبَرُ سُبْحَاْنَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَاْ هٰذَا وَمَاْ كُنَّاْ لَهُ مُقْرِنِيْنَ وَإِنَّاْ إِلـٰى رَبِّنَاْ لَمُنْقَلِبُوْنَ ‏‏اَللّهُمَّ إِنَّاْ نَسْأَلُكَ فِيْ سَفَرِنَاْ هٰذَا الْبِرَّ‏ وَالتَّقْوَى وَمِنَ الْعَمَلِ مَاْ ‏ ‏تَرْضٰى ، اَللّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَاْ‏ سَفَرِنَاْ هَذَا‏ وَاطْوِ عَنَّاْ بُعْدَهُ ،‏ اَللّهُمَّ أَنْتَ الصَّاْحِبُ فِيْ السَّفَرِ‏ وَالْخَلِيْفَةُ فِيْ‏ اﻷَهْلِ ‏،‏ اَللّهُمَّ‏ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنْ ‏ ‏وَعْثَاْءِِ‏ الْسَّفَرِ وَكَا ٰبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوْءِ ‏ ‏الْمُنْقَلَبِ فِيْ الْمَاْلِ وَاﻷَهْلِ

IMG_5988

Jam 2.10 petang saya tiba di Masjid Nurul Hikmah Kg Liang, 10 minit dari Pekan Kota Belud dengan iringan Imam Daerah Tuan Hj Madli Mansur yang menyambut dari Masjid Pekan. 

Masjid Kg Liang ini dibina pada 1982 dengan status surau pada zaman BERJAYA dan dinaikkan status masjid pada 2006 lalu.

Di hadapan saya ada kira-kira 40-50 orang yang hadir, khususnya para imam qaryah, imam rawatib, bilal, dan ajk masjid. Tidak ketinggalan ada juga kaum ibu yang bersemangat untuk mendengar ceramah berkenaan solat tarawih.

Sebenarnya kursus yang dikendalikan hari ini ada sempena program Semarak Masjid Zon 5 yang melibatkan 7 buah masjid iaitu Kg Pantai Emas, Kg Peladuk, Kg Kota Peladuk, Kg Tg Batu, Kg Rudang, Kg Payas-Payas dan Kg Liang sendiri selaku tuan rumah.

Ia dianjurkan oleh Masjid Nurul Hikmah Kg Liang dengan kerjasama JHEAINS Kota Belud.

Di Kota Belud, Imam Daerah telah membahagi-bahagikan kepada 10 zon untuk memudahkan pentadbiran dan pengurusan masjid-masjid.

Perbincangan dan pembentangan kertas kerja melibatkan beberapa tajuk. Antaranya tentang qiyam ramadhan, definasi solat tarawih, dalilnya, bilangan rakaat, hukumnya dan cara pelaksanaannya.

Selepas asar pula, perbincangan berkisar tentang adab-adab sebagai imam, dan kaedah mengendalikan majlis solat tarawih. Beberapa bilal pula diuji tentang bacaan solawat yang biasa dibaca antara solat-solat tarawih. Ada juga imam yang menawarkan diri untuk diperbetulkan fatihahnya.

Alhamdulillah, sesi petang itu berakhir.

IMG_5981

IMG_5982

IMG_5983

IMG_5984

IMG_5998