IMG_1608

Pagi-pagi saya mendapat sms daripada Chegu Jamil bahawa Puan Hajjah Zaleha Abdullah, 60 tahun seorang aktivis dakwah yang cekal di Kota Marudu, sedang nazak di Pusat Perubatan Sabah (SMC) Luyang.

Menurut Dr Kahtleen yang memberi taklimat kepada kami yang hadir menjelaskan, kuman yang bermula di lengan kirinya mula merebak ke seluruh anggota tubuhnya. Selain itu, pakar juga mendapati kerosakan di buah pinggang beliau.

Beliau dahulunya pernah bertugas di JHEAINS Kota Marudu. Walaubagaimanapun setelah bersara daripada perkhidmatan awam, tugas menyebarkan Islam tidak pernah ditinggalkannya.

Satu-satunya pertemuan saya ialah ketika kami berziarah ke Kg Tororom, Kota Marudu hujung April lalu untuk menyampaikan sumbangan kepada keluarga muallaf yang memeluk Islam 12 orang sekaligus, yang saya fahami Islam di tangan beliau.

Ketika itu pun kami memang nampak beliau uzur tetapi tetap menggagahkan diri juga hadir dan menunjukkan kami rumah yang dituju. Kisah program kami itu ada di sini.

Beliau yang tinggal di Kg Damai, sebenarnya adalah seorang muallaf juga. Kesungguhan beliau untuk menyebarkan Islam sangat dikagumi.

Kini semua anak-anaknya seramai 7 orang itu ada bersamanya di SMC sedang beliau dalam keadaan koma dan agak tenat. Doakan beliau agar pulih sediakala. Yang sudi, datanglah.

“Ya Allah, hilangkanlah kesakitannya..”