IMG_4976

Setelah kebakaran berlaku pada pagi 30 Jun lalu di Kg Dumpil Putatan, berlaku lagi satu kebakaran kira-kira 800 meter dari lokasi terdahulu.

Gudang milik Chan Furniture, kedai perabot terkemuka, musnah dalam kebakaran sejak jam 1.30 tengahari semalam. Asap tebal kelihatan dari jarak 10km.

IMG_4970

Keadaan jalaraya juga sesak teruk terutama ketika pengguna jalanraya pulang daripada bekerja. Sehingga jam 9 malam, jalanraya utama ke arah Lok Kawi dan Putatan sesak teruk sehingga 3-4 km.

Saksi yang ramai menjelaskan 6 atau 7 jentera bomba berada di tempat kejadian. Ketika kami pulang ke rumah menjelang maghrib, laluan 3km itu mengambil masa kira-kira 40 minit untuk dilepasi.

Ketika saya melalui lokasi kebakaran sekali lagi untuk ke Kota Kinabalu pada 8 malam dan pulang sejam setengah kemudian, api belum dapat dipadamkan sepenuhnya, sementara pihak keselamatan masih mengawal lalulintas.

IMG_4986

Pagi tadi, saya sempat singgah sebentar dan mendapati sebuah jentera bomba masih berada di sana untuk pemerhatian. Saki baki asap masih kelihatan berkepul di udara.

IMG_4990

IMG_4993