IMG_4348Dalam kesihatannya yang kurang mengizinkan itu, kehadiran kami ke rumah Cikgu Rizal Hadi membuatkan kami melihat beliau seolah-olah lupa terhadap sakitnya itu.

Seperti ketika sihatnya, beliau tetap bersemangat bercerita tentang penglibatannya dalam program kemasyarakatan. Ramai mengakui, apabila Cikgu Rizal terlantar sakit, semua terasa kehilangannya.

Beliau sering memimpin program-program yang bersifat merakyat. Ziarah pesakit di hospital Tenom, mengendalikan janazah, bantuan ke pelusuk perkampungan bukan Islam, mengimarah masjid dan sebagainya.

Apabila kami singgah di rumahnya, dia bercerita lagi. Soal perdebatan dan perbincangannya dengan ramai orang tentang Islam dan Kristian yang juga sangat diminatinya. Dia teruja benar dengan Hj Ayub Abd Rahman yang sudi ke rumahnya.

Sekali lagi, seperti yang pernah saya sarankan kepadanya agar beliau memulakan tulisannya melalui tinta blog. Hendak ke sekolah bertugas semula saya memahami keuzurannya bergerak. Rasanya untuk mengisi ruang masanya dengan berdakwah melalui blog, kami sangat menyokong.

IMG_4346

Setelah singgah pada waktu petang, malam itu kami datang lagi.

Cikgu Rizal menghadiahkan Hj Ayub sebuah buku berbahasa Inggeris bertajuk : The X-Rated Bible, tulisan Ben Edward Akerley. Katanya, Hj Ayub mungkin lebih memerlukan buku itu sebagai bahan dakwah.

Cuma ada sedikit kerisauan apabila beliau gemar berprogram secara sendirian, atau one man show. Jika beliau membaca artikel ini, saya mencadangkan agar beliau menyertai mana-mana jamaah yang ada di Tenom untuk menguatkan dirinya sendiri dalam menjalankan aktiviti dakwah.

Apapun kami mendoakan kesihatan beliau dan kembali ke arena dakwah seperti dahulu.