IMG_3699Malam sabtu, 5hb Jun lalu ada satu pertemuan dengan lepasan dari Mesir.

Kehadiran saya asalnya di Masjid Negeri Shah Alam itu bukan dirancang daripada awal, saya hanya diberitahu sehari sebelumnya. Kebetulan saya ada di KL, saya dipelawa hadir. Tambahan yang menjemput itu pun sahabat semasa di Kaherah juga.

Pertemuan itu bagi menemukan lepasan Mesir dalam satu wadah NGO yang dinamakan Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM). Nama persatuan itu pun baru saya ketahui pada malam itu. ILMAM ini pada pengetahuan saya masih di peringkat penaja lagi, walaupun sudah bergerak lebih kurang 2 tahun.

IMG_3673Malam itu lebih kurang 100 peserta hadir, kebanyakannya lepasan baru khususnya tamatan 10 tahun terakhir. Orang-orang lama tidak ramai yang hadir, mungkin masalah komunikasi dan kesibukan agaknya.

Saya melihat ada keperluan kesatuan seumpama ini diwujud dan diperkukuhkan. Menghimpun lepasan al-Azhariyyun, atau mana-mana lepasan seperti Universiti Ain Syam, Universiti Kaherah, Universiti Maftuh dan lain-lain bukan semata-mata untuk menemu dan bersilaturrahim sahaja.

IMG_3683Sebagaimana pandangan yang diberikan oleh Ust Nasrudin Hasan malam itu, betapa ILMAM boleh menjadi pasukan yang memberi input-input dan respon berguna dalam menyelesaikan masalah-masalah ummah.

Input dan respon pula hendaklah berdasarkan kajian ilmiah melalui pandangan sarjana Islam terdahulu dan sekarang.

Memang benar, ramai cari-cari jawapan berkenaan hukum itu dan ini, terutama isu-isu besar yang dibangkitkan dalam media dan sebagainya.

IMG_3688Saya berharap ILMAM walaupun masih sebagai penaja boleh mewujudkan terlebih dahulu pasukan penyelidik seperti MANHAL dalam PMRAM di Mesir dahulu.

Jawapan hasil kajian mereka boleh dibentangkan dalam jawatankuasa yang berkenaan dan seterusnya dihebah kepada umum dengan seberapa segera.

Kepada pimpinan ILMAM khususnya Ustaz Azizul Hisham Zulkifli dari Terengganu yang merupakan sahabat sekelas di Shoubra dahulu bersama pasukan JKnya, saya mengucapkan selamat berkhidmat.

IMG_3696