IMG_3325Walau dalam keadaan banyak hambatan lain, seperti suara yang masih kurang baik, sakit gigi ditambah lagi ada majlis perkahwinan di Kota Kinabalu, saya meluangkan sedikit masa untuk hadir lagi ke Sipitang khususnya di Sekolah Menengah Pg Omar (SMPO).

Saya bertolak jam 7.15 pagi tadi dan tiba sejam setengah kemudian. Jadual ceramah sebenar pada jam 8.30 pagi dianjak setengah jam kemudian. Tiba di sana, saya terpaksa pula menanti 45 minit lagi sebelum dapat memulakan ceramah pada 9.30 pagi kerana masalah PA system.

IMG_3313Saya pula keberatan berceramah tanpa pembesar suara kerana keadaan suara yang belum mengizinkan. Ceramah berkenaan ibadah saya fokuskan tentang keluasan makna ibadah dalam Islam termasuk dalam soal ibadah umum dan khusus.

Terima kasih atas kepercayaan adik-adik di PSS khususnya Ustazah Feriza Berahim di SMPO dan rakan-rakannya dari PSS Kota Kinabalu pimpinan Sdr Fairuz Bend.

IMG_3317

IMG_3322Saya selalu menyedari dan mengingatkan Fairuz khususnya bahawa saya bukan penceramah yang baik dan sesuai berhadapan dengan remaja dan pemuda kerana ia memerlukan semangat dan lontaran suara yang tersendiri.

Sedangkan saya lebih selesa di hadapan orang kampung dan dewasa dengan lebih santai dan bersahaja. Tetapi itulah namanya pengalaman dan mengambil cabaran.

Maafkan saya kerana terpaksa bergegas balik. Tepat sejam berceramah, saya kembali ke Kota Kinabalu untuk kenduri kahwin di Kg Likas.   

IMG_3324