IMG_2460

9-10 Mei lalu berlangsung kursus berkenaan bagi siri ke-6 di Masjid at-Taqwa, Keningau dengan penyertaan 80 peserta.

Antara tajuk dan modul yang dibincangkan dalam kursus dua hari itu ialah aqidah (Ust Hj Sulaimin Musinin), Ibadah (Ust Abd Razak Hamdin), Akhlak (Ust Abd Razak Hamdin), Hubungan Dalam Keluarga (Ust Harun Rambe), Perkahwinan dan Prosedur (Ust Firdaus Takapan).

IMG_2463Sementara pada hari kedua, tajuk yang disampaikan ialah Pengurusan Kewangan dan Masa (Ustazah Haznah Md Yacob), Pengurusan Kesihatan (Dr Md Nazri Daud), Komunikasi Suami Isteri (Ustazah Mazhani Md Zin), Pengurusan Stres dan Konflik (Ust Sobri Othman), Perkhidmatan dan Rundingcara di JHEAINS (Ust Zaki Laumin), Pembubaran Perkahwinan (Ust Zaki Laumin) dan Poligami (Ust Harun Rambe).

IMG_2459Hasil daripada kursus ini mudah-mudahan memberi pendedahan dan maklumat yang berguna kepada para peserta dalam melayari rumahtangga kemudian hari.

Dalam masa yang sama, para peserta juga diharapkan agar menambah ilmu pengetahuan masing-masing khususnya dalam hal ehwal kekeluargaan.

IMG_2466Tidaklah memadai ilmu-ilmu berkenaan dapat dihadamkan dalam tempoh kursus itu semata-mata, melainkan ia hanya sebagai satu pendedahan yang berguna kepada semua.

Orang-orang bujang yang hendak berkahwin boleh menghubungi pejabat JHEAINS di daerah masing-masing untuk mengetahui jadual kursus pra perkahwinan berikutnya.

IMG_2469