Kepada semua guru, sama ada bergelar cikgu, ustaz, ustazah, muallim, pensyarah, doktor, dan sebagainya semoga Allah SWT memberkati hidup mereka kesemua.

Secara khususnya, saya dedikasikan kepada guru-guru yang pernah mendidik saya sejak mula bersekolah. Sekiranya mereka masih hidup, saya doakan mereka bahagia dunia dan akhirat.

Jika mereka telah kembali kerahmatullah, semoga Allah mengampunkan dosa mereka serta menempatkan mereka bersama orang yang soleh.

Jika mereka adalah guru-guru yang bukan Islam, mudah-mudahan mereka mendapat hidayah daripada Allah SWT satu hari nanti.

Hendak ditulis satu persatu, terlalu ramai jumlahnya. Ada diantara mereka masih diingati dan dihubungi. Sementara sebahagian besar mereka khususnya zaman sekolah rendah saya kurang ingat nama mereka lagi walaupun wajah mereka tidak luput daripada ingatan.

1984-1985 : Tadika Kemas Kg Lubok Temiang WP Labuan

1986-1988 : SK Lubok Temiang & SUI Lubok Temiang WP Labuan

1989-1991 : SK Pekan 2 & SUI Membedai WP Labuan

1992-1996 : SMAI Toh Puan Hajjah Rahmah Kota Kinabalu

1995-1999 : Maahad Tahfiz al-Quran Wal-Qiraat Negeri Sabah, Kota Kinabalu

2000-2003 : Maahad Qiraat al-Azhar Shoubra, Kaherah Mesir

Selain itu, doa ini dituju juga buat para guru yang menyampaikan ilmu di masjid-masjid dan surau, dalam ceramah, tazkirah, seminar, kursus dan wacana ilmu, yang membawa kepada kebaikan dunia dan akhirat.

“Orang yang menunjukkan kebaikan, mereka mendapat pahala seperti orang yang melakukannya..”