IMG_2321Pagi jumaat lalu, saya sempat juga ke pusat bandaraya Kota Bharu, tujuan asalnya hendak mencari buku-buku untuk dibawa balik.

Sememangnya, sejak zaman di Maahad lagi, apatah lagi sehingga memasuki alam kerjaya, saya membiasakan diri dengan membeli buku setiap bulan paling tidak sebuah buku.

Seperti biasa, premis yang tidak asing lagi ialah kedai buku Syarikat Jaafar Rawas Sdn Bhd yang terletak di Medan Ilmu, Jalan Tok Pati, dalam bangunan Badan Perhubungan PAS Negeri Kelantan.

Di atas bangunan tersebut ialah Dewan Zulkifli, yang menjadi tempat melaksanakan program parti termasuk kuliah-kuliah, usrah, mesyuarat sekaligus sebagai surau.

IMG_2316Kebetulan jumaat lalu itu juga, berlangsung Kuliah Pagi Jumaat yang disampaikan oleh Menteri Besar, Tok Guru Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang juga al-Mursyidul Am PAS. Ramai maklum, kuliah berlangsung di kawasan terbuka di hadapan premis Jaafar Rawas itu.

Bagi yang tidak pernah mengetahui kuliah pagi jumaat ini, sebenarnya sudah berlangsung puluhan tahun, sebelum PAS menguasai Kelantan pada tahun 1990.

IMG_2323Sebelum 1990, kuliah diadakan di dewan Zulkifli dan selepas itu dilebarkan di kawasan terbuka, di tengah-tengah jalanraya, sehingga jalan-jalan sekitar terpaksa ditutup untuk memberi ruang puluhan ribu umat Islam duduk bersila di jalanraya mendengar kuliah tok guru.

Umat Islam bukan sahaja dari sekitar Kelantan, bahkan dari luar Kelantan sama. Saya juga ada diceritakan, tidak kurang peminat kuliah Tok Guru ini yang datang dari luar.

Mereka menginap di hotel-hotel pada malam jumaat dan pulang selepas solat fardhu Jumaat ke tempat masing-masing, semata-mata mendengar kuliah dan nasihat daripada ulama kesayangan ummat ini.

IMG_2330Saya tidak berhajat untuk mendengar sepenuh kuliah tok guru, melainkan terpaksa bergegas membeli buku yang dihajati kerana tugasan sebenar ke Kota Bharu yang terlalu banyak.

Tetapi khusus bagi yang tidak pernah melihat suasana kuliah pagi jumaat di medan ilmu bersama Tok Guru Menteri Besar, saya paparkan di sini beberapa gambar.

IMG_2331Selain Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang yang pernah menjawat MB Terengganu pada 1999-2004 yang mengadakan kuliah pagi jumaat (bahkan sejak sebelum menjawat MB, sehingga kini di Masjid Rusila, Marang), tiada lagi mana-mana menteri besar yang melakukan kuliah berkenaan secara konsisten sehingga dengan izin Allah telah menarik puluhan ribu umat Islam.

Kesungguhan mereka untuk menuntut ilmu bersama menteri besar menggamit jiwa saya apabila melihat terdapat di kalangan yang hadir merupakan orang kurang upaya (oku) sama ada cacat penglihatan, cacat di kaki dan sebagainya. Begitu juga orang tua yang uzur sehingga datang bertongkat dan tidak mampu lagi duduk bersila.

IMG_2332Kelihatan juga kanak-kanak, remaja anak-anak muda berlilit serban di kepala – menjadi benteng bagi mempertahankan kerajaan tok guru ini.  Bilakah masanya ketua kerajaan di Sabah ini akan memulakan kuliah mingguan mereka seperti ini..

Belek punya belek punya belek, pusing punya pusing punya pusing, habis jugalah hampir RM300 di Jaafar Rawas saja.

IMG_2344