p4040110Pagi semalam, saya dijemput khususnya oleh Ust Azam  untuk menyertai forum di sekolah mereka.

Forum yang berlangsung sekitar sejam itu berkisar tentang persoalan maulidur Rasul SAW, sejarahnya, bagaimana membuktikan kasih kepada Rasul dalam konteks pelajar dan sebagainya.

p4040113Sebenarnya, selain ketika pertama kali disuruh berkuliah di Masjid Negeri beberapa tahun lalu, seperti itu jugalah perasaan saya kali ini. Rasa berdebar dan bimbang yang amat sangat.

Fikiran terasa kosong, walaupun tidak terlalu susah persoalannya, sehingga di dalam kereta menuju ke lokasi. 

Tambahan lagi saya sangat menghormati dan menyanjung Ust Azam selaku moderator dan Ust Hj Md Shahir Ismail selaku sahabat panel yang tentunya kedua mereka lebih berpengalaman dalam arena forum dan ceramah.

Sementara Ust Shahir membawakan beberapa kisah antara pengalaman isterinya bertarung di wad bersalin selama 11 jam dan dikaitkan pula dengan solawat dan azan berjamaah; saya pula antara lain mengutarakan sedikit gambaran sekiranya Rasulullah datang berkunjung ke rumah kita.

Rancangan tv apa kita tonton, apa koleksi vcd yang kita ada, apa buku atau majalah yang kita baca, bagaimana kita menghiasi rumah dengan patung-patung, sebagai satu perbandingan, adakah kita benar-benar cinta Rasul?

p4040117Walaubagaimanapun, alhamdulillah saya sendiri mendapat pengalaman yang sangat berharga pada kali ini dengan berkongsi pentas dengan kedua-dua sahabat dan guru yang saya hormati itu.

Semoga program seumpama ini ada manfaatnya kepada semua. Terima kasih atas undangan khusus kepada Puan Pengetua, pengarah program, ust Azam, semua guru-guru dan pelajar yang sporting pada pagi tadi.

Oh, tidak lupa sepupu saya, Datin Noraini Zakaria yang bertugas di sekolah ini. Lama nda jumpa…

p4040118

p4040119