pc220178Hari ini merupakan sambutan Hari Polis ke 202 (1807-2009).

Saya mengetahui, bahawa antara pelayar blog ini ialah anggota-anggota polis.

Ada yang melayarinya kerana mereka kawan-kawan saya, dan ada juga yang bertindak sebagai pemerhati dan pemantau.

Dalam blog ini pun, saya pernah beberapa kali menyentuh berkenaan mereka.

Bahkan antara artikel yang terawal apabila seorang sahabat baik (SB) berkunjung ke pejabat ini gara-gara teks khutbah berkenaan isu tuduhan zina dan liwat.

Saya juga pernah menyentuh tentang Balai Polis Menumbok dan Putatan dan memberi komentar berkenaan keselesaan mereka bertugas.

Saya sendiri banyak mengenali dan bersahabat bahkan sebilik pejabat dengan mereka khusus ketika di Istana Negeri dahulu. Begitu juga anggota trafik yang selalu mengiringi TYT dan rombongan dalam mana-mana perjalanan. Persahabatan itu berjalan baik sehingga sekarang.

Saya kira semua maklum, PDRM secara umumnya mengalami krisis kepercayaan awam yang amat teruk ketika ini. Ini berdasarkan beberapa tindakan segelintir anggota PDRM yang dipandang zalim dan kejam oleh rakyat.

Isu terkini apabila pasukan FRU menghambat dan menangkap rakyat yang hadir ke dalam ceramah PKR di Bukit Selambau. Ia seolah-olah menjadi sinonim apabila rakyat terpaksa bertempur dengan PDRM yang seolah-olah memusuhi rakyat.

Peristiwa hitam pekat begitu, tidak berlaku sekali tetapi begitu kerap dan akhirnya menjadi sinonim bahawa rakyat menganggap PDRM tidak membela dan menjaga keadilan, keselamatan dan keamanan tetapi membela UBN serta suku sakat mereka.

Saya berdoa semoga polis-polis yang terlibat bertaubat kepada Allah, menginsafi bahawa semua perlakuan baik dan jahat akan dipertanggungjawabkan di hadapan Rabbul Jalil. Insafilah kalimah Allah dan RasulNya yang tersemat pada logo PDRM itu.

Kesempatan ini, dalam masa yang sama saya mengakui masih ramai anggota PDRM yang baik hati. Oleh itu saya mengucapkan selamat hari polis mereka khususnya kepada sahabat-sahabat dan kenalan saya daripada anggota keselamatan pasukan PDRM.

Supt Hj Abd Latif Hj Ibrahim (ADC TYT, Istana Negeri)

DSP Hj Abd Malik Dolisin (Bekas ADC TYT)

C/Insp. Abd Lamat Hj Taman (CSO Istana Negeri)

Sarjan Abu Bakar Kahar (Pengiring TYT)

Koperal Ajim Akim (Pengiring TYT)

Koperal Jamil Dan (PGA Kepayan)

Konstabel Ridzuan Ismail (Pengiring TYT)

L/Koperal Wan Azman Wan Salleh (Pengiring TYT)

Sarjan Hj Nasip Saruddin (IPD KK)

Sarjan Zainon Mat (Tawau)

Koperal Sobri Salam (IPK Kepayan)

Sarjan Jumain Lanusu ( IPD WP Labuan)

Sarjan Shamsul Baharin Yunus ( IPD Penampang)

ASP Misron Panan (Cawangan Khas, IPK Kepayan)

Dan ramai lagi di kalangan pegawai dan anggota PDRM pelbagai posisi dan pangkat sama ada kenalan dalam menjalankan urusan rasmi atau pengikut setia dalam kuliah-kuliah dan ceramah di masjid dan surau.

Doa saya agar mereka dapat menjalankan amanah dengan sebaik-baiknya. Allah Maha Melihat akan apa yang kita lakukan. Semoga rezeki yang kita terima halal di sisi Allah SWT, lantaran tugas kita menepati kehendak agama.