Sebentar tadi saya berpeluang menonton kembali di Astro Awani rakaman babak penting forum antara PM Turki Taib Erdogan dan PM Israel Simon Parez  dalam Forum Ekonomi Dunia atau dipanggil Sidang Davos.

e1Babak itu memperlihatkan PM Taib Erdogan dengan lantang ‘membelasah’ PM Simon yang hanya duduk saling bersebelahan dengan membela umat Islam dan rakyat di Palestin, dan mendakwa PM Simon : “Kamu bunuh orang awam!” 

e2Sikap pengerusi forum pula lagak pengerusi debat perdana RTM, enggan memberi ruang bercakap lebih lama kepada PM Taib Erdogan berbanding tempoh yang diberikan kepada PM Simon.

e3Akhirnya berlakulah adegan PM Taib Erdogan keluar dewan.

e5PM Taib Erdogan langsung kembali ke Istanbul dengan disambut sebagai wira baru dunia umat Islam di tengah kelesuan pemimpin Arab dan pemimpin negara Islam. Rakyat Turki berhimpun di hadapan Lapangan Terbang Istanbul bagi menyatakan sokongan kepada beliau di atas ketegasannya.

Untuk rekod PM Taib Erdogan adalah seorang pemimpin yang paling aktif dalam menentang kekejaman Israel. Beliau menjemput pemimpin HAMAS ke Israel, bertemu pemimpin Arab supaya mengambil peranan aktif dan sebagainya.

Lebih hebat, dalam siri demonstrasi menentang Israel di seluruh dunia, di Turki sahaja hampir sejuta rakyatnya menyertai demonstrasi itu. Rakyat Turki bersama Erdogan dan umat Islam Palestin.

Bagus, bagus, bagus!