Lapan puluh pelajar sekolah menengah terdiri 37 perempuan dan 43 lelaki mengikuti program berkenaan yang dianjurkan oleh Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM) Cawangan Sabah dengan kerjasama Masjid Nurul Hikmah yang menjadi lokasi program.

Pelajar-pelajar berkenaan terdiri dari SM La Salle, SMK Sanzac,  SMK Kolombong, SMP Likas, SM Teknik, SM St Peter  Telipok dan SMK Tebobon.

Program yang bermula dengan pendaftaran jam 7 pagi semalam dan dijangka berakhir menjelang zuhur hari ini dipimpin oleh Ust Md Khaidir Ishak dibantu oleh Ust Amir, Sdr Nordin Saad, Ust Shahir dan beberapa tenaga lain.

(Simpati buat Che’gu Jamil yang terpaksa balik ke Perak atas urusan keluarga tengahari semalam).

Terdapat beberapa ceramah berkaitan dengan mukjizat al-Quran, sejarah bible, perbandingan agama Islam dan Kristian dan sebagainya. Selain itu diselitkan juga Latihan Dalam Kumpulan (LDK) untuk memahirkan peserta tentang tajuk yang diberikan.

Fasilitator dijemput khas dari UMS dan Persatuan Siswazah Sabah (PSS) yang diketuai oleh Sdr Fairuz Bend dan mereka banyak membantu program ini sehingga berakhir dengan jayanya.

Program akan ditutup oleh Ust Bungsu Aziz Jaafar selaku Timbalan Pengerusi PUM Negeri Sabah.

Mudah-mudahan program seumpama ini akan memberi impak yang baik untuk melahirkan pelajar yang mantap aqidah Islamiyyahnya, kasihkan Allah dan RasulNya serta tidak mudah terpedaya dengan dakyah agama lain yang mengancam umat Islam akhir-akhir ini.

Terima kasih dan tahniah buat semuanya yang terlibat.