Cuba kita ingat-ingat balik.

Masa kita kecil dulu sama ada di rumah atau di sekolah, kita belajar solat dalam bahasa apa? Maksud saya bahasa pengantar untuk belajar sembahyang.

Kemudian kita belajar mengaji muqaddam, atau sekarang iqra / qiraati dalam bahasa apa? Naik pangkat ke al-Quran belajar guna bahasa apa?

Kemudian kita tanya kepada para jamaah haji yang ikut kursus-kursus haji di seluruh negara, ustaz yang membimbing tu bercakap guna bahasa apa?

Cuba perhatikan.

Menurut hukum, wajib solat itu dilaksanakan dalam bahasa Arab. Tidak sah solat dalam bahasa bajau. Bahasa brunei lagi nda boleh. Bahasa Arab sahaja.

Al-Quran yang menjadi pedoman umat itu juga dalam bahasa Arab. Terjemahan al-Quran tidak dikira sebagai al-Quran. Membaca al-Quran yang bahasa Arab itu diberi pahala berdasarkan hitungan huruf. Kalau baca terjemahan al-Quran, tidak dapat pahala perhuruf.

Ibadah haji dilaksanakan di tanah suci Makkah, di mana penduduknya adalah orang Arab dan bahasa pertuturannya dalam bahasa Arab.

Tetapi adakah bermakna ketika kita mempelajari al-Quran, solat dan haji, guru pembimbing kita itu akan menyampaikan pengajarannya dalam bahasa Arab?

Sudah tentu tidak! Guru kita akan menyampaikan ilmunya dalam bahasa pertuturan setempat. Kalau kita orang Melayu, sudah tentu guna bahasa Melayu. Atau jika orang putih, dengan bahasa merekalah.

Rasulullah SAW adalah seorang guru. Baginda adalah guru yang dibimbing langsung oleh Allah SWT. Allah SWT yang Maha Mengetahui boleh saja memberi Baginda SAW ilmu menguasai pelbagai bahasa jika Ia mahu.

Tetapi baginda SAW mengajarkan ilmu wahyu kepada masyarakat sekelilingnya dengan bahasa Arab, iaitu bahasa pertuturan setempat. Dengan bahasa setempat, masyarakat boleh memahami ilmu yang disampaikan oleh guru.

Demikian Allah SWT memberi petunjuk kepada kita dalam soal menyampaikan ilmu.

Soalnya, majoriti rakyat negara ini bertutur, bercakap dan berhubung dengan bahasa Melayu. Yang sibuk-sibuk belajar matematik dan sains dalam bahasa Inggeris tu apa hal?