Untuk memenuhi permintaan terutama para penama qurban di Timbua yang berada di Semenanjung Malaysia, saya paparkan beberapa gambar berkaitan.

Kelihatan kesungguhan penduduk kampung bekerjasama menyelesaikan majlis qurban mereka pada hari itu. Lokasi penyembelihan ialah di bangunan Sekolah Agama Rakyat Kg Timbua.

Sama seperti di Kota Marudu, majlis qurban ini pada peringkat awalnya dirus oleh Persatuan Ulama Malaysia (PUM) dan JAKIM Cawangan Sabah dan dikendalikan sepenuhnya oleh penduduk kampung.

Ini adalah haiwan qurban kelima setelah empat yang lain ditumbangkan di Kota Marudu.

Upacara penyembelihan diketuai oleh Ust Rustamin, yang berkhidmat sebagai guru besar sekolah agama berkenaan sekaligus pendakwah di kampung berkenaan, sambil dibantu oleh penduduk kampung termasuk kaum ibu yang turut serta.

 

Sedikit tentang Ust Rustamin, beliau berasal dari Lombok Indonesia dan sebelum berkhidmat di kampung ini setahun lalu, beliau ditempatkan di SUI Tambunan selama 26 tahun.

Terima kasih kepada para peserta qurban : Rohani Hj Md Saad, Zakiah Bakar, faizah Sawandi, Md Akmal Mansor, Zulfazillah Ahmad, Hawa Md Ibrahim dan seorang penama dari Timbua sendiri (tidak disertakan dalam laporan).

Insya Allah ada rezeki, tahun depan kita berqurban lagi.