Menjelang Ramadhan, selalu kita diperingatkan oleh tuan-tuan guru berkenaan kelebihan-kelebihan beramal ibadah di dalam bulan yang penuh barakah ini.

Ini termasuklah juga dalam masalah bersedekah dengan harta dan wang ringgit.

Petang tadi, dalam satu majlis ringkas, Ust Nasaruddin Mat Isa melancarkan waqaf untuk Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) al-Hikmah, Taman Sempelang.

Betapa Ust Nasaruddin menjelaskan dalam keadaan apa sekalipun, ahli mesti digerak dan disedarkan tentang kepentingan berkorban, termasuklah wang ringgit.

Di seluruh dunia, institusi waqaf sangat berkesan antara lain untuk mewujudkan institusi pendidikan. Satu contoh yang ulung ialah seperti Universiti al-Azhar di Mesir yang digerakkan melalui waqaf.

Di sinilah letaknya kelebihan PAS sebagai gerakan Islam, mentarbiyah ahlinya dalam keadaan susah dan senang untuk menyumbang kepada parti dan Islam itu sendiri.

Ahli gerakan Islam mesti lembut hati untuk berkorban termasuk wang ringgit walaupun PAS sedang memerintah, memimpin dan menyertai beberapa kerajaan negeri.

Selain melancarkan dana waqaf PASTI, Ust Nasa juga diberikan penghormatan untuk merasmikan bangunan PASTI ini yang disaksikan oleh semua AJK PAS Kawasan Putatan dan para guru PASTI.

Sebagai satu motivasi, Ust Nasa turut memberikan sumbangan kewangan kepada PASTI ini melalui Cikgu Abd Hamid Abu Bakar, Pengerusi PASTI Kota Kinabalu.

Untuk rekod, bangunan PASTI ini telah pun dibeli sejak beberapa tahun lalu dengan harga RM165 ribu.

Pihak jawatankuasa dana waqaf masih memerlukan sumbangan umat Islam di mana jua berada untuk membantu dengan menghulurkan sumbangan kewangan.

Sila hubungi Setiausaha PASTI Kawasan, Ust Muhasibi : 013-8600545 atau Bendahari PASTI Kawasan, Ust Wan Zaidel : 019-8807232 untuk maklumat lanjut.

Ambillah kesempatan sempena bulan Ramadhan yang barakah ini, sementelahan lagi bagi penjawat awam ada bonus menanti sebelum raya nanti.

Pastikan sebahagian bonus itu disalurkan ke dana waqaf ini.

Artikel berkaitan : https://abunuha.wordpress.com/2008/08/16/pasti-al-hikmah-sembulan/