Posted by: Abu Nuha on: 13 Julai 2009

Dalam hujan renyai dan sesekali bertukar lebat, kami singgah pula ke sebuah kawasan kolam penternakan ikan keli di Kg Tamau.
Projek ikan keli milik Hj Abu Aslam ini dilakukan beliau secara aktif sejak beberapa bulan lalu dan diuruskan oleh beberapa pekerja di sana.
Menurut perangkaan dan strategi yang telah disusun, projek ikan keli ini akan mula menuai jualan hasilnya menjelang Ramadhan akan datang. Khabarnya, sudah ramai yang membuat tempahan khususnya dari Kota Kinabalu.
Ketika kami meninjau projek beliau, terdapat 4 kolam besar dan beratus atau mungkin beribu ikan keli pelbagai saiz di dalamnya.
Ditanya berkenaan sistem jualannya, beliau menjelaskan harga borong diterima bagi 50kg keatas dengan harga RM7.00 sekilo, sementara bagi harga runcit pula dijual sekitar harga RM10.00 sekilo bergantung kepada saiz dan kualiti.
Hubungi beliau untuk urusan penempahan : 013-8863803.



assalamulaikum,
sya berminat utk menternak ikan keli ini, tetapi sya tidak mempunyai asas ternakan ikan keli tersebut. bolehkah saudara memberi tunjuk ajar tentang cara2 utk menternak ikan keli tersebut? dan bolehkah sya mendapatkan benih ikan keli drp saudara?. tq
Semoga terus maju jaya
1 | Pagari
13 Julai 2009 pada 6:09 pm
Saudara pira kabpasah sa sedah ini,